Статті

Вирощування часнику

| 24.09.2020 17:59 | Статті

Вирощування озимового та ярового часнику

Без грядки часнику важко уявити дачну ділянку. Це незамінний інгредієнт під час приготування їжі та консервування на зиму. Овочеву культуру заслужено називають народними ліками, протигрибковим та противірусним засобом. Догляд за рослиною не відніме у вас забагато сил та дорогоцінного часу. Розповімо, на які види поділяється часник, розкриємо секрети вирощування сорту «Любаша».

Як росте овоч

У рослини особливе кореневище. Воно росте донизу, починає ріст біля основи листя від стебла. Перші паростки коріння струноподібні, а через місяць нарощують масу.

Суцвіття культури – прості парасольки, розташовані на стрілці (квітконосний пагін) від 50 см до 1,5 м висотою, до цвітіння вкриті щільним чохлом. В суцвіттях розвиваються повітряні бульбочки (цибулинки) кількістю від 10 до 50 штук. Насіння в парасольках формується тільки за наявності достатнього сонячного освітлення.

Дозрілі цибулинки осипаються у ґрунт та проростають однозубковими цибулинками – однозубками. Посів однозубок вже дає звичайну багатозубкову голівку.

Види та найвідоміші сорти

Ця овочева культура розділяється на такі різновиди:

  • Озимий часник. Буває таким, що стрілкується, і таким, що не йде у стрілку. У голівці парна кількість часточок – від 4 до 10, розмір великий, розташовуються по колу. в середині завжди залишається частина стебла.
  • Яровий. Не стрілкується. Зубці різного розміру, розташовуються по спіралі – зверху крупніші, до центру меншого розміру. Кількість до 30 шт., стовпчика посередині не має.

Озимі види саджають у листопаді, а збирають у серпні-вересні наступного року. Вони відрізняються раннім визріванням, щедрим врожаєм, великими голівками. Але зберігається озимий часник погано, тому його краще використовувати в кулінарії як приправу під час маринування.

Один з найвідоміших високоврожайних сортів для висадки під зиму – «Любаша». Це середньостиглий сорт, що стрілкується. Виведено українськими селекціонерами. Термін визрівання – 85-98 діб. Плюси сорту:

  • стійкий до грибкових захворювань;
  • добре витримує низькі температури, засушливу погоду;
  • висока врожайність – із 1 га збирають 30-35 ц овочу;
  • гарна лежкість, зберігається до 10 місяців без втрати своїх якостей.

Голівка овочу округло-пласка, частіше складається із 4-7 часточок по 10-20 г кожна. Загальна вага досягає 120 г.

Окрім цього сорту, виділимо «Богуславський», «Промінь», «Софіївський», «Комсомолець». Вони добре ростуть на всій території України та дають гарний врожай.

Ярові види висаджують на початку весни, щойно прогріється земля, а збирають, у залежності від сорту, у липні-вересні. Овочі відрізняються кращою лежкістю, але потребують певних умов зберігання, тому що можуть уражатися гниллю.

Найвідоміші сорти ярового часнику:

  • «Гафурійський» (багатоплідний різновид, що швидко дозріває);
  • «Український білий» (велика голівка, кількість зубків до 20 шт.),
  • «Дегтярський» (середньоспілий сорт напівгострого смаку, кількість зубків – 15-18 шт.).

Коли та як саджати часник

Ярову культуру висаджують якомога раніше навесні. Це третя декада березня – початок квітня. Висадка пізніше веде до здрібнення цибулинок, скорочення врожаю. Озимий часник, як зрозуміло із назви, саджають під зиму з таким рахунком, щоб рослина вкоренилась, але не випустила пагонів. До настання зими зубчики овочу повинні дати 12-16 корінчиків 5-10 см завдовжки.

Ґрунт потрібен родючий та нейтральний. Краще за все культура росте в суглинках. Суха земля не підійде, але висівати рослину в низинах, де накопичується тала та дощова вода, теж небажано.

Грядки під посадку потрібно приготувати ще восени: внести на кожен квадратний метр 30 г суперфосфату, 20 г калійної солі та відро перегною. Перед посадковими роботами землю треба розрівняти граблями.

Найліпші попередники для цієї культури: капуста, гарбуз, бобові, кабачки. Небажано саджати овоч після цибулі, огірків, томатів, моркви, а також двічі на тому самому місці.

Як саджати яровий та озимий часник

Перший етап – підготовка матеріалу:

  1. Розберіть цибулинки та відсортуйте безпосередньо перед посадкою. Це потрібно, щоб денце зубчиків, де росте коріння, не висохло.
  2. Для посадки відбирайте тільки великі зовнішні часточки, сухе лушпиння заберіть. Зубці повинні бути гладкими, чистими, без пошкоджень, плям чи ознак гниття.
  3. Продезинфікуйте матеріал – покладіть його в розчин на 5-20 хвилин. Процедуру проводьте при кімнатній температурі. Для дезінфекції (захист від фузаріозу, сірої гнилі, грибкової плісняви) використовуйте «Фітоспорин», «Бактоген», «Фармойод», зеленку.

Весною або восени підготовану ділянку розпушіть, за 2-3 дні полийте та посадіть зубки до сирого ґрунту. Якщо вологи занадто багато, треба почекати та дати землі можливість просохнути. Надлишок води може призвести до загнивання.

Найвідоміші схеми посадки на великих ділянках:

  • широкорядкова (між рядками 45 см);
  • стрічкова дворядкова (між стрічками 20 см відстані, між подвійними рядками – 45см).

На невеликих площах між рядками залишають 20-30 см. Глибина борозни 6-7 см. Зубчики вкладають на бік, заглиблюють їх на 1-2 см. Відкриті борозни залишають під сонцем на 30 хвилин, потім зверху формують граблями або сапою горбок висотою 7-8 см, злегка його утрамбовують.

Опісля грядки мульчують торфом, соломою, сіном. Мульча попереджує утворення кірки та зберігає вологу, стримує ріст бур’янів, позбавляє від робіт із подальшого рихлення.

Правила догляду за яровим овочем

Особливо до липня часник потребує вологи, тому що в цей час активно росте листя. Про недостачу води свідчать пожовклі, сухі кінчики часникового пір’я. Із моменту утворення цибулини (сформовані 6 листових пластин) частоту поливу зменшують, а до середини серпня взагалі припиняють. Вода стримує ріст овочу, скорочує зміст корисних елементів, погано впливає на його зберігання.

Наступного дня після поливу грядки потрібно розпушити, щоб на поверхні не утворювалась скоринка, яка перекриває доступ кисню.

Перше добриво вносять в ґрунт після появи першого листя. Підгодівля переважно повинна складатися з азоту. Для цього використовують розчин коров’ячого гною, пташиного посліду, трав’яні настої, готові мінеральні добрива.

Увага! Свіжий гній використовувати не можна. Він викликає захворювання, скорочує термін зберігання врожаю.

Через 14 днів проводять другу підкормку рідкими мінеральними добривами. Зубчики закладаються після появи 5-6 листочків під кінець червня – початок липня. В цей період рослині потрібні фосфорно-калійні добавки. Використовують настої золи, готові мінеральні добрива. Підгодовують ще до середині серпня. Внесення добрив поєднують зі зрошенням.

Ще один нюанс вирощування часнику – короткий період вегетації. Іноді голівки не встигають дозріти навіть при ранній посадці. Щоб достигання прискорилось, у середині або кінці серпня цибулини злегка витягають із землі та підрізають частину коріння або зв’язують листя кожної рослини. Такі заходи зупинять ріст зеленої маси, усі сили підуть на достигання зубчиків.

Як правильно вирощувати озимий часник

Догляд за озимим часником розглянемо на прикладі сорту «Любаша». Вирощування складається з таких етапів:

  • Регулярний полив. Частота, рясність зволоження залежать від навколишньої температури та періоду визрівання. З перших днів квітня до третьої декади червня, коли рослина випустить молоді пагони, ділянку рясно зволожують. Влітку полив скорочують до 1-2 разів на тиждень. За 2 тижні до кінцевого визрівання (середній термін 3 місяці) зволоження припиняють.
  • «Любаша», як інші сорти, потребує добрив. Навесні рослини підживлюють сечовиною. Для цього 20 г препарату розчиняють у 10 л води, поливають грядки з розрахунку 4 л розчину на 1 кв. м ґрунту. Якщо пір’я зростає повільно, можна додати до розчину сечовини склянку пташиного посліду. Друге підживлення проводять через 14-21 добу. Використовують нітроамофоску – розводять 2 ст. л. речовини у відрі води. Третій раз добриво вносять у період формування луковиці. Для цього 2 ст. л. суперфосфату розводять у 10 л води. Процедури поєднують із поливом.

Коли та як збирати врожай

Терміни збору врожаю також залежать від різновиду овочу. Озиму культуру зазвичай збирають у кінці липня, орієнтуючись на такі фактори:

  • На суцвіттях тріскається шкірка, бульбочки оголюються. Це стосується сортів, що стрілкуються. Частіше стрілки у рослини відламують, але завжди треба залишати декілька екземплярів із парасольками в якості маячків.
  • Нижнє листя жовтіє.
  • Зовнішнє лушпиння цибулини висихає. Це помітно, якщо викопати одну рослину.

Яровий часник збирають у кінці серпня. Більша частина сортів підгрупи не мають стрілок, тому сигналом до збору служить опускання та пожовтіння зеленої маси.

Викопувати кущі краще вилами – так ризиків пошкодити цибулини менше. Збирати врожай рекомендується в суху погоду. Після збору рослину разом зі стеблом та листям потрібно просушити під навісом близько тижня. Потім коріння та стебла обрізають, залишаючи пеньки 7-10 см.

Поширені помилки

У кожного фермера свої методи посадки та догляду за часником. Але деякі моменти спільні для всіх сортів:

  1. Не можна саджати часник щороку на одному місці.
  2. Під час покупки посадкового матеріалу треба уточнювати, до якого сорту належить овоч.
  3. Надлишок азотних добрив. Це веде до посиленого росту листя, а не голівки.
  4. Ігнорування дезінфекції. Є великий ризик розвитку захворювань, появи паразитів.
  5. Надлишкове обдирання лушпиння, яке захищає овоч від уражень.

Вирощування часнику не потребує особливих зусиль та витрат, тому ця сфера може стати прибутковою навіть для фермерів-початківців. Ця культура невибаглива, стійка до морозів. Головне – правильно підібрати сорт, спираючись на клімат та умови, в яких він буде зростати, підготувати посадковий матеріал, забезпечити догляд.

Часник сорту "Любаша"


Вирощування шафрану та його властивості

| 07.10.2020 18:15 | Статті

Вирощування шафрану для бізнесу та власного споживання – характеристики рослини та її переваги, тонкощі посадки та догляду.

Золота спеція: як отримати шафран на власній ділянці

Шафран – це дивовижна рослина, відома своїми ніжними квітками та відмінними смаковими властивостями. Її корисні якості зумовили широке поширення та популярність в Україні. Щоб виростити прянощі на своїй ділянці, необхідно вміти доглядати за рослиною та знати її основні особливості.

Характеристики шафрану

Друга назва рослини – крокус (Crocus Sativus). За походженням його відносять до сімейства Ірисових. Діаметр цибулини зазвичай буває не більше 3 см. Форма округла. Стебла немає зовсім, натомість зверху цибулинки відразу з’являються бутон та листя. Суцвіття поодинокі, витягнуті, напіввідкриті, висотою до 8 см. Одна цибулина дає 2-3 бутони. Квіти фіолетові.

Прянощі готують із рильця, тому вони є найбільш цінною частиною. Товкач бутона складається із трьох трубчастих помаранчевих або червонуватих рилець. Квітка приваблює своєю красою, але вона дуже скоро в’яне. Потім починають утворюватися плоди – насіння, що знаходиться у невеликій коробочці.

По всьому світі зростає до 80 видів та близько 300 сортів крокусу. Найпоширеніші види квітнуть навесні, але існують також осінні різновиди. Для збору спеції підходить тільки один вид, крокус Sativus,це осінній крокус, рослина багаторічна, широко поширена в азійських та європейських країнах, зростає на луках та в степах. У природі крокуси зустрічаються рідко. Їх зазвичай вирощують в промислових масштабах, особливо в Ірані, Іспанії та Індії.

 

Корисні властивості шафрану та його застосування

Крокус вирощують із давніх часів. Гарні квітки дають корисну та смачну спецію, яку використовують в різних стравах. Прянощі надають їжі унікальний аромат, за який так цінують рослину. Окрім кулінарії, яскраву червонувато-оранжеву спецію застосовують в медицині та косметології.

Ця приправа вже в давнину була відома людям своїми надзвичайними лікувальними властивостями, секрет яких знаходиться в унікальному складі. У ньому міститься безліч мінеральних речовин, серед яких кальцій, селен, залізо, цинк, натрій, марганець, мідь та фосфор. Крім того, у спеції знаходиться велика кількість вітамінів групи B, вітаміну А, аскорбінової кислоти, а ще шафранал та флавоноїди, які згубно впливають на ракові клітини.

Завдяки такому складу шафран допомагає при захворюваннях жовчного міхура, печінки й селезінки. Він покращує роботу мозку, зір, допомагає при кашлі та безплідді. Наукою доведено, що люди, які регулярно вживають таку приправу, практично не страждають на серцево-судинні захворювання. Спеція також використовується для лікування нервових розладів, безсоння та неврозів. Вона очищає кров, виводить токсини та є природним антисептиком. Тож не дивно, що у східній медицині приправа входить до складу майже 300 ліків.

У косметології крокус часто додають до кремів для омолодження. Завдяки високому вмісту ефірних олій та інших компонентів спеція стимулює обмін речовин в організмі, усуває пігментацію, омолоджує шкіру та покращує її зовнішній вигляд. Звичайно, вартість таких косметичних засобів дуже велика. Щоб отримати 100 г продукту, потрібно обробити 2000 крокусів, які цвітуть лише два тижні на рік.

 

Ще одна властивість корисної рослини – унікальний багатий смак та аромат. Саме тому її так цінують в кулінарії. І хоча шафрановий аромат часто не вимагає ніяких додаткових спецій, крокус чудово поєднується з корицею, розмарином, чебрецем, чорним перцем та іншими приправами. Він дарує стравам неповторний смак, а використовують його абсолютно для будь-яких продуктів.

 

Способи використання

Спецію необхідно вживати лише в малих кількостях – не більше 5-7 ниточок за один раз, оскільки у великих дозах шафран може викликати сильне отруєння. Для профілактики застудних, серцево-судинних захворювань, а також загального зміцнення організму приправу можна додавати в чай. Просто покладіть кілька ниточок цієї спеції в чайник для заварювання та залийте окропом.

Під час депресій або нервових розладів приготуйте спеціальний настій. Рецепт: залийте теплою водою 4-5 ниточок спеції, додайте 10 родзинок та пару горошин запашного перцю. Пити таку настоянку слід натщесерце.

Також можна класти 2-3 ниточки приправи в будь-які продукти під час приготування. Особливо гармонійно він поєднується зі східними стравами, м’ясом, рибою та солодощами. Під час приготування випічки спецію можна подрібнювати й замішувати в тісто.

Щоб зволожити та підтягти шкіру, пару раз на тиждень робіть спеціальну маску: 0,5 ч. ложки приправи, 1 ч. ложку сметани, стільки ж меду. Просто змішайте ці продукти та нанесіть на обличчя, залишивши на 20 хвилин. Потім змийте водою кімнатної температури.

Вирощування шафрану як спосіб заробітку

Спеції високо цінувалися впродовж усієї історії людства. Заволодіти екзотичними приправами з прекрасним смаком та цілющими властивостями намагалися представники безлічі країн. Багато значних географічних відкриттів було здійснено під час подорожей з метою пошуку спецій. Сьогодні люди купують ці продукти без особливих перешкод, але цінність товару залишається незмінною. Ця причина робить вирощування крокусу досить прибутковою справою.

Шафран є найдорожчою приправою в світі. Витрати на виготовлення, перевезення та збереження значно поступаються підсумковій вартості. Розвиток бізнесу в сфері виробництва та продажу спецій має багато особливостей. Ця причина змушує добре підготуватися, тому слід дізнатися про переваги та недоліки цієї справи.

Ароматні прянощі виготовляють із квіток. Під час цвітіння дбайливо знімають маточки, сушать їх при кімнатній температурі і певному рівні вологості, потім перемелюють. Таким чином виникає «червоне золото», народна назва шафрану. Для виготовлення одного кілограму продукту потрібно 200 000 тис. квіточок. Готовий товар оцінюється в межах до 13 тисяч доларів за 1 кг. Найдешевший продукт виробляється в Ірані, а найдорожчий та найякісніший – в Греції.

 

Вигідно не тільки виготовляти спеції, а й вирощувати та продавати насіння. Розмір посівних площ дорівнює показникам зернових культур, але рентабельність крокусу набагато вище. Серед інших переваг – його багаторічність. Така доволі екзотична ідея бізнесу має великий шанс на розвиток в наших кліматичних умовах.

Технології вирощування

Культивування здійснюється в декілька етапів:

  • Посадка. Слід придбати цибулини Crocus sativus для висадки в ґрунт. При цьому важливо не сплутати с пряністю пізньоцвіт осінній (Colchicum autumnale), оскільки він надзвичайно отруйний. Зверніть увагу на рильця. Крокус має їх лише три штуки, в той час як його суперник відрізняється аж шістьма.
  • Вирощування. Коли рослини висаджуються навесні, то влітку вони перебувають в спокійному стані. Це потрібно для акумулювання сил, щоб потім зросли прекрасні дорогоцінні квітки. Бутони та листя з’являються одночасно.
  • Збір. Це найбільш важлива стадія виробництва «червоного золота». Коли настане день розпускання квітки, з неї слід вилучити три дорогоцінних рильця. Не можна проґавити цей момент, інакше цвіт зів’яне. Щоб зібрати рильця, потрібно відрізати або відщипнути квітку. Висмикати коріння не треба. Коли збір завершено, цибулину залишають в землі або викопують для зимівлі. Далі щипцями, маленькими ножицями або за допомогою пальців рильця вилучають із квітки та збирають у чисту тару.

  • Сушка. Спосіб висушування рилець є дуже відповідальним моментом. Роботу треба виконувати в теплій кімнаті, що добре провітрюється. При цьому слід уникати потрапляння променів сонця.
  • Зберігання. Бажано використовувати скляну тару та тримати її в затіненому місці. Світло може бути шкідливим для ниток.

Якщо виконувати усі етапи за правилами, наслідком буде отримання ароматної дорогої спеції.

Де, коли та як саджати

Для зростання та розвитку рослина потребує таких умов:

  • Світло. Добре підійде найбільш освітлена частина ділянки. Прянощам необхідні сонячні промені, щоб створити той самий відомий аромат та приємний колір.
  • Дренаж. Надзвичайно важлива умова для розвитку рослини, оскільки вона погано реагує на довге перебування в вологому середовищі. Проте тимчасово суха земля не є проблемою.
  • Помірний полив. В осінній сезон температура повітря зазвичай невисока, тому не треба часто поливати рослину. Достатньо якісно зволожувати один раз на тиждень. Потрібно уникати застою води в ґрунті. Між поливами земля має трохи просохнути, але не стати пересушеною.
  • Родюча водопроникна земля. Краще віддати перевагу легкому ґрунту, ніж глинистому. Для закладання основи під посадку треба придбати чистий пісок без сторонніх домішок.

Підготовка та посадка виконується за планом.

Розрахування кількості посадкового матеріалу

При цьому слід враховувати, що ця пряність надзвичайно економна. Для приготування більшості страв достатньо лише трьох рилець.

Придбання посадкового матеріалу

Рекомендується закуповувати товар лише в перевіреному та надійному місці продажу. В такому разі з’являється можливість побачити рослину та вибрати здорові неушкоджені цибулини. Придбання онлайн теж є хорошим рішенням. Проте в такій ситуації підвести може транспортування. Цибулини легко пересушуються та пошкоджуються під час перевезення.

Підготовка місця

До родючої землі треба внести пісок та невелику кількість перегною. Занадто удобрений ґрунт часто призводить до набирання зеленої маси, що шкодить утворенню квітів. Потім всі складники ретельно перемішуються. Утворюється грядка глибиною 10 см. Туди вкладається дрібний щебінь або керамзит. Згодом додається ґрунтосуміш. Цибулини мають розташовуватися на глибині хоча б 5 см.

Посадка цибулин

Вона розпочинається у травні, коли ґрунт достатньо прогріється,з власного досвіду краще висаджувати в кінці липня початок серпня . У канавці денцем вниз, а паростками вгору дбайливо розміщують цибулини. Згодом їх присипають землею, що залишилася. Утрамбовувати її не треба. Важливо лише забезпечити щільне притискання денця до ґрунту. Потім землю слід трохи зволожити теплою водою, можна додати невелику кількість марганцівки.

Вчасний збір квітів

Це найбільш важливий та відповідальний період. Саме цей етап завершує весь цикл вирощування рослини.

Грамотна підготовка та посадка складає третину результату. Якісний матеріал та ретельний догляд забезпечують успіх в підсумку. Якщо вистачатиме гарного ґрунту, а клімат відповідатиме потребам, то можна очікувати на багатий урожай. А підхід до справи з любов’ю та захопленням призведе до отримання бізнесу, який принесе не тільки позитивні емоції, а й достойний прибуток.

Придбати посадковий матеріал та спеції шафрану можна в нашому інтернет-магазині. Ми вирощуємо рослини на території Полісся, де кліматичні умови чудово підходять для зростання квітки. Робіть замовлення на сайті та отримуйте якісний товар для споживання та бізнесу.